Gastronomicke Experimenty

Nie som sice originalny (Rumburak 18:11) a Ezekiel (25:17) ale musim aj ja prispiet svojou troskou do celosvetovej virtualnej studnice vzdelanosti v oblasti gastronomickych substitucii. Ide o to , ze viackrat bolo na tomto fore blahorecene pozivanie gyrosu (kebabu , buritos atd) a kedze ho uz nejaku dobu uspesne imitujem v domacich podmienkach neda mi nepodelit sa o tuto vedomost prospesnu zaludku, mysli a vseobecnemu mieru medzi narodmi.
Cielom je vyrobit pozivatinu vzhladom a chutou pripominajucu strednevychodny fastfood. Takze: suroviny: Arabsky chlieb Pita , baleny po 5 ks v obchodnej sieti Jednota SD, alebo aj Ahold (Hypernova) , cerstva zelenina (paradajka, salatova uhorka) , maso podla vyberu (vysvetlim neskor) a dressing= tzatziki. Ako masova napln sa osvedcilo kurca. Postup: rozmrazene kuracie stehna potrieme zmesou korenia Gyros, mozme pridat aj ine druhy podla osobnych preferencii a upecieme klasickym sposobom v rure. Ked je maso na 90% hotove, vyberieme ho z misy , oddelime opatrne od kosti a pokrajame (potrhame) na drobne kusky. Tie dame na kvalitnu panvicu, podlejeme vypecenou stavou a pridame este gyrosove korenie. Na panvici opekame az su kusky masa uplne suche, a korenie sa nam zacina mierne lepit a pripekat na panvicu , pokial mozno nespalit. Vtedy je maso hotove. Je mozne pouzit aj nadrobno pokrajane kuracie prsia, jahnacie stehno alebo chrbat, vyskusal som aj bravcove kare, kuracim nozickam sa vsak nevyrovnali. Medzitym si pripravime tzatziki, mozme ich kupit aj hotove ako dresing, ja vsak preferujem domacu vyrobu. Na 5 gyrosov (1 balenie chleba) potrebujeme : 1 biely jogurt (neochuteny , cucoriedkove tzatziki nestoja za vela) muozme nahradit tvarohom, kusok salatovej uhorky, kopor (cerstvy, suseny alebo nakladany, ten vsak obsahuje dost soli) a cesnak. Uhorku a cesnak zomelieme, nastruhame, potlcieme alebo inak uvedieme do koloidneho stavu s jogurtom (tvarohom) mozme aj v mixeri , pridame kopor a pripadne zmes korenia , ktoru v nasich obchodnych sietach dostat pod skomolenym nazvom \"Zaziky\" (bleeee) , obsahuje okrem suseneho cesnaku, kopra, bieleho korenia aj kopu soli a preto ju velmi neodporucam. Finalna uprava je jasna , blieb pita sa da na tanier, na 20s do mikrovlnky aby zmakol, na chlieb primerana vrstva masa, par lyziciek tzatziki , kolieska salatovej uhorky a kolieska paradajky. Cele sa to zamota do valca, ktory by mal vojst do ust, nie je cielom usulat Zeppelin, ale nieco co sme schopni zjest a nerozsypat polovicu na zem. DOBRU CHUT
V dalsom dieli nieco o drinkoch
Diskusia
Slavo
(16/12/2002)
(08:43)
Musim sa pochvalit, cez vikend sme si spravili obed podla horeuvedeneho receptu. Kedze neobsahoval presne objemy masa, uhoriek, cesnaku atd, tak sme to odhadovali. Vysledok asi nebol presne taky, ako by si autor prial, ale nam to aj tak chutilo :-) Dufam, ze este nejake recepty pribudnu.
Slavo
(11/12/2002)
(15:46)
Ad Marek: nuz, od teba to beriem ako poklonu.
marekv
(11/12/2002)
(08:56)
nenazval by som to zaostaly.. som rad ze rozmyslame rovnako a ze zhruba rovnake veci povazujeme za dolezite na stranke..
Slavo
(10/12/2002)
(12:19)
Marek, ja som vedel, ze zasa budem ten zaostaly :-)
marekv
(10/12/2002)
(04:58)
slavo opat si ma nenachytal na hruskach nakolko ta funkcia tu uz je.. "posli link" uspesne fungovalo, kym ma moj brat nenachytal na otazke bezpecnosti.. tak som musel funkciu docasne stiahnut za ucel udrzby a (tvoje oblubene slovo) "osetrenia" chybicky.. zatial under construction ale bude to ASAP takze tolko FYI.. to roman: sam by som lepsie nevykluckoval z tej zapeklitej situacie okolo percent.. :))
Slavo
(09/12/2002)
(17:03)
Tu ma napadla nejaka pripomienka k fungovaniu stranky. Ale ako sa poznam, zrejme to uz Marekovi funguje a len ja o tom neviem. Avsak k meritu veci. Spominany (zrejme velmi dobry) recept som chcel odmeilovat svojej drahej, nech sa podla neho pokusi nieco vycarit a zistil som, ze taka ponuka nie je, ze posli clanok e-mailom. Marek, co ty na to?
Roman F
(09/12/2002)
(09:33)
Tych 90% bolo stanovenych ako kvalifikovany odhad priemerneho upecenia kuskov kuracieho masa, treba si uvedomit, ze v strede panvice je teplota vyssia a stupen tepelnej upravy sa moze limitne blizit k 97% ale na krajoch je fluktuacia taka velka ze je mozne pri podrobnej analyze najst kusky , ktore sotva dosahuju stupen 70%. Tolko na vysvetlenie
marekv
(08/12/2002)
(09:22)
tak ja napr vobec netusim co to je tzatziki.. tvoj navod preukazuje tvoju odbornost v tejto oblasti, co chapem ako pozvanie k tvojmu stolu na kostovku.. :)) zaujalo ma (rypnem si) ze na 90% hotove.. ja by som odhadol makkost na 92%.. :)) ale nie.. ten navod bol skvely a naozaj ocenujem detailnost tvojho receptu aj ked som to v podstate nepochopil.. kazdopadne bez urazky.. v mojich podmienkach si radsej zaidem do mexickej alebo greckej a za par $z si kupim originalku.. ale vyskusal by som aj tvoj homemade..
imro
(06/12/2002)
(20:38)
je to tak super napisane ze by som to zvladol aj aj ale mal si radsej zacat nejakym drinkom a cucoriedkove tzatziki naozaj nestoja za vela
Na pridanie diskusii k tejto sprave musis byt prihlaseny ako uzivatel. Ak nemas uzivatelsky profil, mozes sa zaregistrovat (trva to asi 20 sekund). Po registracii budes most pridavat aj vlastne spravy. Ak uz mas profil, prihlas sa v sekcii Prihlasenie. Ak este nemas profil, zaregistruj sa v Registracia

2002-2006 | Zvolna.sk je zabavny portal a diskusne forum plne pohody, vsetko tu ide pekne zvolna.